Valo osana elämäntapaa
Innovatiivinen valaistus LED-lampuilla

Sähkövalon keksiminen muutti ihmiskunnan historian ikuisiksi ajoiksi. Vaikuttaa uskomattomalta, että hiilikaarilamppu kehitettiin yli 200 vuotta sitten ja että yksityiskodeissa on ollut sähkövaloa jo 1880-luvulta lähtien.

Nyttemmin, noin 135 vuotta myöhemmin, valosta on tullut kiinnostava osa elämäntapaa. Nykyaikaisen ja erittäin tehokkaan LED-tekniikan ansiosta voimme valaista kotimme omalla ainutlaatuisella, viihtyisällä ja energiaa säästävällä tavalla käyttäen lukuisia värejä, muotoja ja malleja.

LED-lamput

Volframihehkulangasta LED-filamenttiin

Miten valotekniikka on muuttunut?

Viime vuosina sähkövalaistuksessa on tapahtunut nopeaa teknistä kehitystä. Valon nopeutta tutkimalla avulla tutkijat ovat pystyneet kehittämään lamppuja, joissa on LED-tekniikalla toteutettuja filamentteja. LEDien massatuotanto alkoi jo 1960-luvulla, mutta ne soveltuivat aluksi vain laskimiin ja digitaalikelloihin. Tuolloin LED-lamppujen valoteho oli vielä hyvin alhainen. LED-lamppujen kehittyessä niiden alkuvaiheen 0,1 lm/W:n valoteho kohosi yli 100 lm/W:iin, mikä on teknisessä mielessä jättiläismäinen harppaus. Uusimman sukupolven LED-lamppujen valoteho voi olla jopa 300 lm/W.

Nykyään LED-valaistustuotteet ovat keskeisessä osassa niin toimistojen kuin kotien valaistusratkaisuja. Eikä se ole ihme, kun otetaan huomioon LEDien selkeä etu edeltäjiinsä nähden: niiden hyötysuhde on paljon parempi! Esimerkiksi perinteisen hehkulampun hyötysuhde on vain noin 5 %, ja loput 95 % energiasta menee hukkaan lämpönä. Tehokkuus paranee LED-valaistuksella huomattavasti, minkä saksalainen testauslaitos Stiftung Warentest osoitti selvästi: kolmen hengen perhe voi säästää noin 150 euroa vuodessa korvaamalla perinteiset hehkulamput LED-tekniikalla.

Valo osana elämäntapaa

LED-tekniikan käyttö moderneissa valaistuskonsepteissa

LED-lamput eivät ole pelkästään tehokkaampia kuin edeltäjänsä. Tämän modernin valotekniikan avulla voidaan myös luoda valaistuskonsepteja, jotka olisivat olleet täysin mahdottomia vielä muutama vuosi sitten. Joidenkin ihmisten mielikuvissa LED-lamput tuottavat vain epämiellyttävää, kelmeän valkoista valoa, mutta tämä ei ole aivan totta. Itse asiassa nykyaikaiset hohtodiodeja käyttävät valaistuskonseptit voivat tehdä paljon enemmän: niillä on mahdollista toteuttaa kaikkia mahdollisia värejä lämpimän valkoisesta ja viihtyisästä asuintilojen valaistuksesta RGB-spektrin koko värivalikoimaan. LED-lamput ovat myös huippuluokkaa helppokäyttöisyyden kannalta. Esimerkiksi LED STAR+ RELAX & ACTIVE mahdollistaa valaistuksen vaihtamisen stimuloivasta ja keskittymistä lisäävästä viileästä valkoisesta harmoniseksi, viihtyisän lämpimäksi valkoiseksi yhdellä painalluksella.

LED STAR+ RELAX & ACTIVE
LED STAR+ RELAX & ACTIVE

Himmennettävillä lampuilla voi myös toteuttaa ainutlaatuisia valaistuskokonaisuuksia. Niiden avulla voi vaikkapa muuttaa makuuhuoneen tai kylpyhuoneen spa-alueeksi, joka rohkaisee rentoutumaan ja unelmoimaan. Ylimääräistä himmennintä ei myöskään tarvitse asentaa, koska esimerkiksi LED STAR+ DUO CLICK DIM-lampun voi himmentää painikkeen painalluksella. LED-tekniikka on myös avannut uusia vaihtoehtoja ulkona: SMART+ ja hämärätunnistimet tarjoavat yhdistelmän, jonka avulla valaisimia voi hallita etäältä älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla, joten enää ei tarvitse nousta ylös sytyttämään valoja, kun aurinko laskee.

Vintage Edition 1906

LED: valaistuksen tulevaisuus?

LED-valonauhat, LED-kohdelamput, LED-puutarhalamput: näiden innovatiivista ja energiaa säästävää tekniikkaa käyttävien tuotteiden käytön yleistyessä voi hyvin uskoa, että perinteinen hehkulamppu on kohdannut voittajansa. Kuitenkin monille ihmisille sen tuttu muoto on saavuttanut klassikon aseman. Siksi on kehitetty LED-lamppuja, jotka näyttävät perinteisiltä hehkulampuilta. Jälkiasennusversioina nämä uudet tuotteet sopivat samoihin valaisimiin kuin perinteiset lamput, mikä helpottaa energian säästämistä. Mikä parasta, LED-tekniikan ansiosta valaistuksen voi suunnitella hyvin monipuolisesti ja ainutlaatuisesti. LEDVANCEn tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa klassisia vintage-lamppuja, jotka muistuttavat hiilihehkulankaisten lamppujen vanhoista hyvistä päivistä. 1906 Edition LED-lamput näyttävät todella kauniilta klassisen kynttilälampun moutoisina ja luovat tyylikkään vaikutelman, joka on samalla erittäin energiatehokas.

Jos etsit innovatiivisia valaistustuotteita, ne tarjoaa LEDVANCE SMART+ -sarja. Siihen kuuluu laaja valikoima sisä- ja ulkovalaistukseen tarkoitettuja LED-lamppuja ja valaisimia, joita voi ohjata yhdyskäytävän tai Bluetoothin kautta sovelluksella tai äänikomennoilla. Monet valaistustuotteet voidaan myös yhdistää suoraan Applen Siri-avustajaan tai Amazonin Echo-järjestelmään. Elämme nyt täysin uudessa ulottuvuudessa! Odotettavissa oleva elinikä on noin 20 000 tuntia, joten et säästä vain energiaa, vaan joudut vaihtamaan lamppuja paljon harvemmin!